Week 20 recepten uit De Keuken van Sofie

Deze week maakt Sofie Dumont Italiaanse gebakken, gevulde rijstbollen of arancini met salade, gemarineerd stoofvlees of boeuf bourguignon, zandkoekjes, gewokte kip en tapas.

Op het einde van de week kookt Sofie alweer haar 100ste recept in haar nieuwe keuken: lekkere Spaanse tapas. Daarna gaat Sofie nog 2 weken door en neemt zwangerschapsverlof. Vanaf 21 januari noemt het programma De Keuken van Sofie MET…, met als eerste week Peter Goossens die op zijn manier de dagelijkse thema’s zal uitbouwen.

De weken startend op 28 januari en 4 februari worden ingevuld door Wout Bru. Tenslotte worden de weken startend op 11 en 18 februari gepresenteerd door Piet Huysentruyt. Grappig om zien hoe Sofie die Piet’s De Perfecte Keuken vervangt, nu wordt vervangen door diezelfde Piet.

De week die was: 2 is beter dan 1

De voorbije week had Sofie Junior Masterchef Dino op bezoek in haar keuken. Bleek al snel dat de in 1992 kookprogramma formule uitgevonden door Herwig Van Hove (in 1000 Seconden) – koken met 2 in 1 keuken – veel spontanere en meer gezellige TV maakte dan Sofie die anders alleen tegen de camera staat te praten.

Of zoals Sofie zelf opmerkt: “Da’s tof he, zo iemand in de keuken bij u”

Maandag legt Sofie uit dat je voor risotto de juiste rijst moet kiezen: de zogenaamde arborio of risotto rijst die groeit in de Italiaanse Po vallei. Deze rijst kan veel vocht (met smaak) opnemen maar blijft toch krokant.

Dinsdag volgt Sofie zeer sterk het blinde vinken recept van Jeroen Meus: alleen gaat ze de sjalot die bij het gehakt gaat niet aanstoven en ze voegt een extra ei toe “omdat ze dat haar grootmoeder altijd zag doen”. Wel uitermate beter dan Jeroen: Sofie vermeldt het bier dat ze gebruikt (Leffe Bruin) in plaats van botweg zoals Jeroen te zeggen: “een flesje bier”: na een half uur stoven in bier gaat de smaak van het vlees toch wel uitermate beïnvloed worden door het bier, dus de keuze van het product is uitermate belangrijk in dit recept.

Woensdag alle voordelen van met 2 in de keuken:

 • Dino zegt hoelang de crumble in de oven moet en Sofie vult aan op welke temperatuur.
 • een plezante samenwerking waar “sous-chef” Dino de handklopper aan Sofie doorgeeft zodat ze de room kan mee helpen opkloppen
 • wat de ene vergeet te zeggen, vult de andere aan
 • 2 verschillende koks dresseren hetzelfde gerecht op 2 verschillende manieren.

Donderdag eindelijk eens een echte slanke lijn dag met weinig calorieën en geen vette melkproducten: geen zure room maar wel een slank sausje: een vinaigrette met olie, limoensap, verse peterselie en fijngehakte nootjes. Scampi’s zijn calorie arm en rijk aan eiwitten: 100 gram scampi’s geven ongeveer 86 kcal, eenzelfde gewicht biefstuk bevat 127 kcal en varkenskotelet 197 kcal.

Vrijdag opnieuw het voordeel van teamwork: Dino vergeet de suiker in de saus en Sofie voegt toe: “fouten” of vergetelheden worden onmiddellijk opgemerkt en gecorrigeerd.

Recepten in De keuken van Sofie van 7 tot 11 januari 2013

 1. Arancini met Italiaanse salade: Arancini zijn gefrituurde, gepaneerde rijstballen die voor het toeplooien eerst worden gevuld met bijvoorbeeld vleessaus, tomatensaus, mozzarellakaas en/of erwten.
  Arancini of gevulde Italiaanse rijstbollen net voor het vullen, die na het toeplooien gefrituurd worden 
 2. Boeuf Bourguignon of stoofvlees met wijn. Lees hier alvast een snel en makkelijk boeuf bourguignon recept van Piet Huysentruyt met zilveruitjes en champignons. Of surf naar deze recepten in de oven zonder marineren van Jamie Oliver of door de wijn eerst in te koken
  alvorens het vlees te stoven
  .
 3. Zandkoekjes: lees hier alvast verder voor 2 andere zandkoekjes recepten van Sofie uit Goe Gebakken en Sofie’s zandkoekjes met amandelpoeder recept.
 4. Gewokte kip met groenten en ananas: Sofie had al eens kip met groenten gewokt en afgewerkt met een currysaus: zolang je melk gebruikt met weinig vet, zit je met dat recept ook goed voor de slanke lijn.
 5. Tapas: lees hier alvast recepten van de 2 meest gekende Spaanse Tapas: patatas bravas en tortilla. Lees hier verder voor patatas bravas of gebakken aardappelen in de pan met tomatensaus door Petra Vandewouwer, patatas bravas uit de oven met heerlijke saus, en aardappel tortilla met tomaten sofrito of gebakken tomatensaus.

Weer elke dag afstemmen dus op VTM om 18.05 voor De Keuken van Sofie en wil je Dagelijkse Kost van Jeroen Meus niet missen, kijk dan om 12.40 uur naar de herhaling van de recepten van Sofie.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*