Week 19 recepten uit De Keuken van Sofie

Van 31 december tot 4 januari maakt Sofie Dumont in haar keuken met gastchef Dino ( Junior MasterChef 2012) risotto, calamares, blinde vinken, gestoofde wortelen, aardappelpuree, scampi’s met broccoli en Vietnamese loempia.

Vorige week…

Wat het meest opviel vorige week, was de nieuwe uitzendtijd: VTM start Sofie niet meer mooi om 18.00, net voor Jeroen Meus zijn Dagelijkse Kost om 18.15, maar wel van 18.05 tot 18.25, zodat je nog net naar het einde van Jeroen Meus kan zappen. Misschien wel leuk voor de kijkcijfers van VTM maar een minpunt voor de kookliefhebbers die nu maar 1 van de 2 populaire kookprogramma’s kunnen bekijken. Gelukkig zijn er herhalingen en videos…

Maandag maakt Sofie met de vulling van de kalkoen een vleessalade en doet de rest van het beest bij in de bouillon. Ook komt er familie van Sofie op bezoek: wel leuk, maar we worden verder niet voorgesteld wie dan wel wie is. Bij Piet Huysentruyt ging zijn familie bij aan het koken, bij Sofie eten ze gewoon mee. Alvast benieuwd wie er nog bij Sofie op bezoek gaat komen en of de gasten ook een potje mee gaan koken.

Dinsdag een optimaal gebruik van de oven: zowel de boontjes als het lamsvlees en de gratin dauphinois gaan gelijk uit de oven.

Woensdag maakt Sofie Berlijnse bollen met een recept dat Piet Huysentruyt al eens had laten zien in SOS Piet. Piet legt uit dat je een droge handdoek op de bollen legt zodat er een korstje op komt tijdens het gisten. Sofie voegt eraan toe dat je de bollen met dit korstje omlaag in het frituurvet laat vallen, zodat er nog minder vet in de bollen gaat. Met beide recepten weet je dus precies hoe je de Berlijnse bollen moet bakken en waarom de keukentechnieken gebruikt worden.

Donderdag blijf het vraagteken hoe Sofie dan wel op de lijn let? De rog die normaal lekker wordt gebakken met een botersausje en kappertjes gaat Sofie nu vetarm pocheren. Dat is dus duidelijk minder calorieën, maar dan gaat Sofie een aioli saus maken met olijfolie en eierdooiers. Voor degenen die calorieën tellen waarom de vis zo vetarm mogelijk wordt klaargemaakt maar de groenten niet: 300 ml olijfolie van aioli gaat over de groentensalade.

Wel goed om de kijker te laten kennis maken met een andere late groente: het roodlof en de vergeten groente: aardpeer.

Vrijdag missen we de juiste hoeveelheden voor de ingrediënten van 3 sausjes op de minipizza’s, wel de juiste oventemperatuur en tijd, en vooral makkelijk, snel klaar, lekker en creatief.

De Keuken van Sofie recepten van 31 december 2012 tot 4 januari 2013

  1. Risotto met radicchio of roodlof (dat in de tuin blijft groeien tot het vriest) en gefrituurde inktvis of calamares. Lees hier alvast hoe Piet Huysentruyt risotto maakt of een recept van Jamie Oliver voor risotto. Lees hier verder voor het recept van inktvisringen van Piet Huysentruyt of Sofie’s gezonde inktvis in papillot recept.
  2. Klassiek recept met blinde vinken, aardappelpuree en Sofie laat zien hoe je wortelen kan stoven.
  3. Gebakje met peer, mascarpone en amandelcrumble
  4. Garnalen met broccoli en wilde rijst in plaats van gewone witte rijst uit een zakje. een van de lekkerste garnalen recepten blijft nog steeds de scampi diabolique van Piet Huysentruyt.
  5. Nem met kip en pikante saus: nem is een kleine, Vietnamese rijstpapier loempia typisch gevuld met een mengsel van kippengehakt, ei, suiker, zout, vissaus, sojascheuten, geweekte sojavermicelli, zwarte champignons, ui en wortel. Het rijstpapier wordt in heet water gedompeld om zachter te worden, gevuld, opgerold, toegeplooid en gefrituurd. Voor de saus kan je snel 1 lepel vissaus mengen met 1 lepel limoensap, 1 lepel bruine suiker, een klein beetje fijngesneden rode peper en een klein beetje fijngehakte knoflook. De loempia wordt opgerold in een slablad,  al dan niet met muntblaadjes.
    Lekkere recepten om zelf Vietnamese loempia te maken
    Sofie had als eens loempia met kip gemaakt. Lees hier verder voor stap voor stap foto’s om de perfecte loempia’s te rollen of lees hier het authentiek Vietnamese loempia recept van Truong Thi Quyên, gastchef in De Perfecte Keuken van Piet Huysentruyt.

Kijken elke weekdag om 18.05 naar De Keuken van Sofie op VTM, en voor de liefhebbers van Jeroen Meus: kijken naar de herhaling van Sofie’s recepten om 12.40 uur.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*