Bloemkool met kaassaus

Lekker en makkelijk recept om bloemkool met kaassaus te maken en een korstje te gratineren in de oven.

Sofie laat duidelijk zien dat als je een bechamelsaus maakt, er in het begin wel degelijk klonters in de saus zitten die je er met flink wat roeren met de klopper weer uit kan roeren in een dik papje, zolang je natuurlijk scheutjes melk toevoegt.

Voeg je echter in 1 keer alle melk toe, dan heb je nooit een dik papje: je kan de klonters dan niet kapot wrijven over het papje (alleen tegen de wand) en je eindigt gegarandeerd met klonters in de saus. Zulk een saus kan je natuurlijk nog zeven zodat de klonters alsnog verdwijnen.

Jammer genoeg geen vermelding van het soort (de soorten) kaas, noch van de hoeveelheden melk noch kaas. Ook geen vermelding van hoe lang de worsten moeten bakken. Gelukkig heeft Sofie nog al eens kaassaus gemaakt (40 gram bloem, 40 gram boter, 700 ml melk, 250 gram gemalen kaas – Emmenthaler en Parmezaan).

Ga je kijken bij de bechamelsaus uit SOS Piet dan merk je andere verhoudingen: 100 gram bloem en 100 gram boter per liter melk. Ook in het kaassaus met prei recept van Piet Huysentruyt vind je weer andere verhoudingen: 75 gram bloem en 75 gram boter op 1 liter melk met 125 gram kaas. De variaties in de hoeveelheden hebben te maken met de dikte van de saus: van dik naar dun heb je een bindsaus, deksaus of schenksaus. Hoe meer water je groente gaat verliezen in de saus, hoe dikker de saus moet maken in het begin.

Bloemkool met kaassaus recept

 • 1 bloemkool
 • gemalen kaas (ongeveer 50 tot 175 gram: naar smaak)
 • peper, zout, muskaatnoot

Voor de bechamelsaus:

 • 40 gram hoeveboter
 • 40 gram bloem
 • ongeveer een halve liter melk

Hoe maak je bloemkoolgratin

Lekker en makkelijk recept om bloemkool met kaassaus te maken: gegratineerd in de oven met hard gekookt ei en aardappel

Sofie serveert haar bloemkool met gekookte aardappelen en gebakken worst. In de foto hierboven: een goedkopere variant met iets minder afwas. Eerst eieren koken en dan de hard gekookte eieren (zonder schaal uiteraard) met de gekookte aardappelen en de gare bloemkool te gratineren in 1 ovenschotel in de oven.

 1. Snijd de bloemkool in roosjes, halveer de dikke rozen zodat alles zowat even groot is, doe ze in een stoompot, spaghettipot, couscoussière of in een pot met stoommandje.
 2. Maak ondertussen de saus: doe de hoeveboter en de bloem in een sauspannetje, roer met een spatel en droog tot je een koekjesgeur ruikt.
 3. Neem van het vuur, voeg dan een scheutje melk toe en roer met een klopper of handgarde de klonters weg tot je een dik papje krijgt.
 4. Van zodra je een mooi dik papje hebt zonder klonters, voeg je wat meer melk toe en werk de melk weer door het papje waarin je alle klonters kan in uitwrijven. Blijf roeren, zet terug op het vuur en roer verder tot alle klonters verdwenen zijn.
 5. Voeg dan pas de rest van de melk toe, roer goed om en breng opnieuw aan de kook. Kruid goed af met muskaatnoot en peper. Wacht even met het zout, want de kaas bevat ook zout.
 6. Roer er de gemalen kas door, proef en pas indien nodig de kruiding aan.
 7. Als de bloemkool gaar gestoomd is (als je makkelijk met een mes in kan prikken) doe je ze in een ovenschotel en giet er de kaassaus over.
 8. Zet de bloemkool met de kaassaus een 5 tot 10 tal minuten in de oven op 190 graden tot je hier en daar een mooi, bruin korstje hebt.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*