Week 12 recepten uit De Keuken van Sofie

De recepten van Sofie Dumont van 12 tot 16 november: lekkere witloofsoep, wildragout van everzwijn, rocky road gebak, hartige taart met tofu en een lekkere Italiaanse tomatensaus voor bij de pasta alla matriciana.

Terugkijkend naar vorige week, merken we dat donderdag een eenduidige invulling van het thema “gezondheid” of “slanke lijn” mist. Nu moeten we van week tot week raden tussen geen-zout-gebruiken-uit-het-Carrefour-zoutvat, vis, veel groenten, boter vervangen door olie, en/of hier en daar een calorie tellen. Geen wonder dat Piet Huysentruyt de tijd rijp heeft gevonden om met een gezondheids-kookprogramma te starten, waar De Keuken van Sofie en Dagelijkse Kost niet echt veel verschillen.

Maandag een geweldige start van de week: hartige taart met restjes van zalm. Een ideaal, snel en makkelijk recept met flink wat alternatieven voor de ingrediënten.

Ook een tip om niet blind recepten te volgen voor de vinaigrette: als je ziet dat de ajuinen de vinaigrette volledig opzuigen, voeg dan meer vinaigrette toe.

Tenslotte worden zowel oventemperatuur als baktijd aangegeven. Natuurlijk moet je weten dat ieders oven anders is, en dat de temperatuur en gaartijd als richtlijn moet worden gebruikt en niet als wiskundige zekerheid.

Woensdag = bakdag, Sofie herhaalt tot 3maal toe de temperatuur van de oven en schotelt ons een supermakkelijk gebakje voor met reclame voor Sofie’s nieuwe “sweet” smaakpotjes.

Dinsdag = klassieker met de ietwat rare uitspraak van Sofie “Ik hoor u zeggen: zoveel peper en zoveel zout”… “Wel, ik heb graag wat smaak in mijn gerechten, dus, dat mag wel, voor mij.”

Donderdag = zoutloze dag… en dit na Sofie’s gezouten uitspraak van dinsdag. Niet echt geloofwaardig dat iemand die gewoon is tijdens de rest van de week rijkelijk zout op haar recepten te zien strooien, ineens een dag geen zout meer te zien gebruiken.

Doet ons denken aan het eerste diabetes recepten kookboek van Piet Huysentruyt toe hij zelf nog geen diabetes type 2 had. Vergelijk zijn recepten van toen met de compleet nieuwe creaties die hij voorschotelde in de laatste dagen van De Perfecte Keuken met diabetes type 2, en je kan besluiten dat als je dieet recepten wil die lekker zijn, je deze dan best kiest van een chef die zelf op dieet is.

Sofie maakt er op donderdag bovendien geen consequente, zoutarme dag van. Ze strooit dan zelf wel geen zout uit het busje van de Carrefour, maar bestrooit haar groenten rijkelijk met gepelde garnalen… “voor de smaak”. Gepelde garnalen worden echter op de boot in zeewater gekookt, zeewater waaraan nog eens extra zeezout wordt toegevoegd: een flink gezouten bereiding op je bord tijdens de geen-blauw-Carrefour-zoutvatje- donderdag.

Wat gezondheid betreft vergat Sofie te vermelden dat de dagverse Vlaamse garnalen geen bewaarmiddelen bevatten. Koop je garnalen die gepeld zijn in Marokko (reken 4 dagen vervoer) dan kan je er zeker van zijn dat er bewaarstoffen in de garnaal zitten, waaronder sulfiet (wat in gehakt niet meer mag toegevoegd worden) en benzoezuur (E210, omstreden omdat het in combinatie met Vitamine C het kankerverwekkende Benzeen kan vormen).

We blijven herhalen dat het onduidelijk is wat “gezondheid” op donderdag betekent. Wilt u gezond eten, vertrek dan van gezonde ingrediënten zonder bewaarmiddelen, biologisch gewonnen in duurzame landbouw. Meststoffen zijn ook zouten die ervoor zorgen dat de groente veel meer water opslorpt dan normaal en dus veel fletser smaakt, waardoor je als vanzelf meer zout wil strooien.

Wel blijft de donderdag interessant omdat er vis op het menu staat in plaats van vlees (mensen met een te hoge LDL cholesterol worden aangeraden minstens 2 keer per week vlees te vervangen door vis, waar Sofie mooi in slaagt door maandag zalm te serveren en donderdag pladijs. Ook een pluspunt is dat Sofie 2 vergeten maar zeer smaakvolle groenten serveert: aardpeer en schorseneer.

Vrijdag = Sofie’s interpretatie van een buitenlands recept. Vooral interessant om nieuwe recepten en nieuwe ingrediënten combinaties te leren kennen. Er valt natuurlijk niets op aan te merken van hoe Sofie in haar keuken een recept naar haar hand en smaak zet.

Wel vragen we ons af hoe Sofie haar Bigos ingrediënten 2 uur kon laten pruttelen zonder water of andere vloeistof toe te voegen. Misschien zit de oplossing in mijn vaders opmerking: “als ik nu een varkenskotelet wil bakken, ligt mijn pan vol water en zit mijn vlees wat te koken in de pan”. Sofie gaat misschien bij dezelfde slager winkelen en heeft genoeg aan de vloeistof die uit haar 2 varkenskoteletten stroomt?

Besluit:

 • Sofie’s themadagen en persoonlijke invulling (op haar restjesdag kan ze evengoed bakken dan op haar bakdag, en op maandag kan ze evengoed vis koken dan op donderdag) staan behalve donderdag flink op punt.
 • Toppunt van “persoonlijk” is de vrijdag, waar Sofie een buitenlands gerecht volledig op haar manier gaat koken.
 • De overgrote restjes op maandag blijken meestal resultaat van een in bulk aangekochte voorraad of gewoon “TVpraktisch” omdat de 5 gerechten die Sofie op 1 dag kookt gewoon overschot gaan geven.

Sofie Dumont recepten van 12 tot 16 november 2012

 1. Maandag = restjesdag: witloofsoep met rookworst. Vergelijk met de witloofsoep van Jeroen Meus en de witloofsoep van Piet Huysentruyt.
 2. Dinsdag = klassieker: stoofpotje van everzwijn met bosbessen en pommes duchesses. Vergelijk met het stoofvlees van wild stoofpotje van Piet Huysentruyt en de wildragout van Jeroen Meus .
 3. Woensdag = bakdag: rocky road met witte chocolade.
  Rocky Road gebak met witte chocolade
  Rocky road is een stuk snoep – nougat zonder eiwit – met een “hobbelige weg” textuur gemaakt van miniatuur marshmallows, noten en stukjes donkere, witte of melkchocolade. Deze ingrediënten-combinatie kan je ook terugvinden in andere desserten zoals ijs en taart.
 4. Donderdag = deze keer een vegetarisch recept: taartje van tofu. Lees hier verder voor meer hartige taart recepten.
 5. Vrijdag = internationaal: pasta all’amatriciana
  Pasta alla matriciana met pecorino kaas, tomaat, ui en guaciale ham
  Ook bekend onder de naam pasta alla matriciana: een traditioneel Italiaans recept voor pastasaus met tomaat, pecorino kaas (een harde kaas van schapenmelk) en guaciale (niet gerookte ham van de kaak van het zwijn.) Beter bekend als spaghetti met spekjes en Sofie maakt er nog snel een pesto bij: altijd ideaal bij de pasta.

Kijken dus elke werkdag om 18uur : net voor Dagelijkse Kost van Jeroen Meus, maar dan op VTM, of kijk naar de herhalingen van de recepten van De Keuken van Sofie Dumont: ‘s middags om 12uur 40.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*