Vegetarische recepten

Koop vandaag Het Laatste Nieuws en je krijgt meteen enkele vegetarische recepten van Sofie Dumont mee geserveerd: schadecontrole na Sofie’s eerdere uitspraken over ganzen, trechters en foie gras.

Misschien is dit een terechte schadecontrole na Sofie’s interview met Het Laatste Nieuws in de weekendeditie 20-21 oktober.

Hierin kon je lezen dat Sofie zou gezegd hebben dat ganzen gevoed door trechters heel normaal is… :

Dwangmatig voeden van ganzen voor het maken van een supergrote foie gras ganzelever

en dat de gans daar geen pijn aan ondervindt…:

Dode gans gevoed met een trechter, gestikt in de overdaad aan voedsel
Deze dode gans met een bek nog vol trechtervoedsel voelt natuurlijk geen pijn meer…

Wat pijn betreft doet het sterk denken aan de martelpraktijken tijdens de Spaanse Inquisitie:

Waterboarding: een bekende marteltechniek die al eeuwen oud is

Sofie maakt hier toch wel een zeer rare opmerking als ze zou vinden dat het “gebruik van trechters voor voeden van ganzen iets normaal is”. Raar, want in haar toch wel populaire programma De Keuken van Sofie promoot ze biologisch tuinieren heeft ze zelfs wat kippen rondlopen. Moest Sofie een grotere tuin hebben met een weiland, dan zou ze zien dat ganzen vooral gras grazen en niet met trechters rondlopen hopend dat er een maisbrij doorgepompd wordt.

Sofie vermeldt volgens Veggieleven dat ze geen kikkerbillen of paardenvlees eet na het bekijken van reportages over hoe het er dan wel aan toegaat bij het slachten van die dieren. Als Sofie zo snel bepaalde dieren van haar menu schrapt, dan raden we haar aan even te kijken naar reportages van het kweken en slachten van andere dieren die in de supermarkt te koop zijn.

Bijvoorbeeld Hugh Fearnley Whittingstall maakt zulke reportages over hoe kippen dan wel gezond leven of ongezond inde supermarkt belanden (zelf voor ze geslacht worden hebben die beesten in het donker geen echt leven). Lees hier verder voor de TV serie waarin Hugh de ziekelijke praktijken in de kippenteelt toont.

Zoals Hugh ben ik geen vegetariër en slachten we onze losloopkippen en ganzen zelf. Sofie’s uitspraak: “Je doodt om te eten. Zo is het altijd geweest.” zouden we graag aanvaarden, moest ze zelf al eens een dier heeft gehouden en heeft geslacht: wat ze onder haar motto van “dierenvriend” nog nooit gedaan heeft.

Sofie’s bewoording van “dierenvriend en diervriendlijk” wijkt sterk af van de dierenmishandeling in de veesector, waar je als “dierenvriend” toch niet naast kan kijken. Net zoals Sofie terecht niet naast de paardenslachterij kan kijken.
Zolang we ons eten kopen in de supermarkt, zien we niet hoe dieronvriendlijk het er dikwijls aantoe gaat vooraleer het beest mooiverpakt in de rekken ligt.

Alvast enkele vegetarische recepten van Sofie Dumont, vandaag 3 November in Het Laatste Nieuws.

Het blijft maar de vraag of Sofie wel degelijk wou bedoelen wat er schijnbaar gezegd werd, of dat haar woorden door de krant uit de context werden genomen. Vraag het haar gewoon zelf, want vandaag 3 November tussen 14.30 en 16.00 uur en zondag 11 November van 13.00 tot 16.00 zit Sofie in levende lijve voor ieder toegankelijk haar nieuwste kookboek “Happy Days met Sofie Dumont” te handtekenen op de Antwerpse boekenbeurs gehouden in Antwerp Expo op nummer 191 in de Jan van Rijswijcklaan.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*