Kwartels met druiven

Lekker, snel en makkelijk kwartel recept: kwartels bakken in boter, laten sudderen met druiven en ondertussen je aardappelen koken.

Piet Huysentruyt in zijn kwartel recept uit SOS Piet (in 2005) beveelt echte druiven aan. Om snel te werken verkiest Sofie echter druiven uit blik omdat daar geen pitten in zitten en de druiven zelfs gepeld zijn. Verse druiven met pit moet je eerst halveren en de pitten er 1 voor 1 uithalen. En vermits druiven uit blik reeds gegaard zijn, voeg je ze pas op ‘t einde van de bereiding toe.

Sofie is deze week duidelijk in haar element: zowel gister in haar loempia recept als vandaag: een zeer vlotte en leerrijke presentatie in De Keuken van Sofie. Veel uitleg over de ingrediënten (waarom geen verse druiven, zelfs niet tijdens het druivenseizoen), alternatieve bereidingen (gebruik rozijnen in plaats van druiven), alternatieve kooktechnieken (haartjes verwijderen boven de gasvlam of met een bunzenbrandertje)…

Voeg daar nog gezellige beschrijvingen aan toe zoals krielpatatjes zijn vastkokende “lieve schattige kleine patatjes” 🙂 Krielaardappelen worden normaal met schil en al gekookt en/of gebakken of in de friteuse. Natuurlijk te koop in de Carrefour in zakjes van 1 kilogram.

Kwartels recept

 • Sofie neemt 2 kwartels per persoon
 • een brede, lage braadpan met deksel
 • een klont boter
 • peper en zout
 • 2 conservenblikken (ongeveer 400 ml per blik) met witte druiven
 • fijngesneden citroenmelisse (eventuele harde twijgjes eerst verwijderen)
 • bruine vleesfond (Sofie vermeldt niet hoeveel, maar het lijkt op 750 ml)

Hoe kwarteltjes met druiven klaarmaken

Snel, lekker en makkelijk kwartels recept met druiven

 1. Kook de krielaardappelen in gezouten water gaar.
 2. Verwijder de eventuele pluimen en haartjes van de kwarteltjes boven het gasvuur en kort indien gewenst de poten en de nek in.
 3. Smelt boter in een pan.
 4. Kruid de kwartels zowel van binnen als van buiten met peper en zout.
 5. Als de boter gesmolten is, leg je de kwartels op hun rug in de hete pan en kleur aan (een 2-3tal minuten).
 6. Als de rug gekleurd is, leg je de kwartels op hun zij en bruin aan.
 7. Als de zijkant is aangebruind, leg je de kwartels op hun andere zijkant.
 8. Leg de kwartels terug op hun rug, blus met de vleesfond en het sap van de 2 blikken druiven.
 9. Laat de kwartels een kwartiertje pruttelen onder deksel tot ze gaar zijn. Af en toe open je de pot en schep je het kookvocht over alle kwarteltjes.
 10. Als het gevogelte gaar is, proef je van het kookvocht en kruid indien nodig bij. Voeg de druiven toe en overstrooi met citroenmelisse.

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*