Thaise ravioli maken

Sofie maakt zeer snel lekkere ravioli, gevuld met garnalen, die zwemmen in een lekker Thaise soep.

Of dat was alvast de bedoeling, maar zoals al eerder gezegd in Sofie’s Thaise curry recept: Vlaamse chef kookt iets dat van ver op de Thaise keuken lijkt. Meestal worden er noedels mee gekookt in de soep zodat je een volwaardig ontbijt of middagmaal hebt (noedelsoep is een gezonde maaltijdsoep met weinig vet). Deze soep noemt in Thailand เกี๊ยวน้ำ of Kiao Nam.

Met de ingrediënten zit Sofie redelijk goed: Chinese kool wordt bij de straatvenders meestal vervangen door “Kai lan”, of Chinese broccoli: een bladgroente waarvan de kleine bloem een klein beetje op broccoli trekt. Paddestoelen zijn ideale smaakmakers in gerechten met gehakt vlees of gehakte vis (zoals in zelf gemaakte loempia’s, worst of “wonton” dumplings), jammer genoeg doet Sofie dit niet. Een andere smaakmaker die we missen is verse koriander en fijngesneden worteltjes kunnen ook.

Eigenlijk is dit een ideaal “restjes” gerecht: je kan in de ravioli overschotjes van kip kwijt en om de garnalen wat meer smaak te geven, kan je er varkensgehakt onder mengen. Sofie gebruikt hier grote, dus dure garnalen, wat ietwat jammer is als je er daarna gehakt van maakt en ze opkookt.

De Thaise soep maak je ook naar eigen smaak, straatverkopers hebben hier hun eigen bouillon van alles wat er gekookt wordt in hun restaurantje.

Belangrijk is de wok niet te blussen met een flinke scheut vissaus: dit is een erg zoute saus waar je best achteraf je soep mee op smaak brengt in plaats van “naar believen” je wok mee te blussen.

En dan is er het citroengras: waarom Sofie dat pas op het laatst bij de soep voegt blijft ons een raadsel: dit is een aromaat dat zijn smaak traag afgeeft in een gerecht en dus best vanaf het begin mee in de soep gaat. Waarom Sofie het citroengras in de lengte in 2 snijdt is ook “typisch Belgisch”. Hier in Azië snijden we het ofwel fijn zoals bieslook en doen het zo bij het gerecht als de aromaten worden aangestoofd, ofwel wordt de stengel gekneusd door er bijvoorbeeld met een stamper op te kloppen.

Ook typisch Belgisch is citroenverbena: iets wat we graag terugvinden in Vlaamse “copycat” recepten, want citroenverbena is een plantje van bij ons met een citroensmaak die de Thaise keuken normaal vindt in citroengras en citroenbladeren.

Ravioli ingrediënten

Thaise Soep:

 • kippenbouillon
 • 2 stengels citroengras
 • 2 rode chilipepertjes
 • shitaki paddestoelen (1 bakje)
 • 4tal lenteuitjes: fijngesneden
 • chinese kool: in repen van 1 cm gesneden
 • rietsuiker
 • citroenverbena

Wontons:

 • wontonvelletjes uit de winkel (genaakt uit bloem, water en zout)
 • garnalen
 • vissaus (2 eetlepels)
 • 1 fijngehakt chilipepertje
 • fijngehakte knoflook (1 theelepel)
 • fijngehakte gember (1/2 eetlepel)

Hoe maak je ravioli of wontons in Thaise soep

Thaise soep met noedels en wontons (ravioli gevuld met gehakte garnalen)

 1. Pel en kuis de garnalen, verwijder het darmkanaal en hak met een mes fijn. Voeg er de knoflook, gember en vissaus aan toe en meng.
 2. Vul de ravioli: leg wat garnalenvulling op een wontonvel, dep wat water op 2 zijden van het vel en plooi de 2 andere zijden in diagonaal over de vulling, zodat je een gevulde driehoek krijgt. Duw de zijkanten met je vingers dicht: het hoeft er niet mooi uit te zien, maar de vulling moet in de ravioli blijven. Je zal hier in Azië ook wontons zien waar de 2 punten van de driehoek die je nu hebt ook naar binnen worden gevouwen, mag wel, hoeft niet.
 3. Voor de soep verwarm je hittebestendige olie in een wok, doe er wat look, gember en lenteui bij en roer tot het aroma van de look vrijkomt (de look nooit laten aanbakken, dus flink roeren).
 4. Voeg er dan de paddestoelen wat suiker en de kool aan toe.
 5. Blus met vissaus en giet er dan de bouillon over. De grap is dat Sofie nu haar tuin in gaat om citroenverbena te plukken. Vooraleer je dat doet, doe je best eerst het citroengras en de chilipepers bij de pruttelende soep.
 6. Voeg dan de ravioli bij in de soep. Wat kooktijd betreft is Sofie ietwat onduidelijk: eerst spreekt ze over 4 minuten en wat later in het programma is het 2 minuten. Het is de idee dat je zolang kookt tot de vulling gaar is, en als de ravioli’s naar boven komen zwemmen, zijn ze meestal genoeg gegaard.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*