Mosselen recept

Het klassieke mosselen recept om mosselen te koken met soepgroenten en wijn, geserveerd met lekkere frieten en zelfgemaakte mayonaise.

Sofie Dumont gaat klassiek mosselen koken zoals u en ik en vele anderen het ook al lang gedaan hebben in aangestoofde ui, selder en wortel, al dan niet met een flinke scheut witte wijn erbij.

Het enige verschil is dat Sofie lavas in haar tuin heeft staan en dat smaakt natuurlijk heerlijk bij het kookvocht van de mosselen. Dinsdag is wel degelijk de dag van de klassiekers: waarom iets veranderen aan een al jarenlang winnend recept.

Voeg correct geen zout bij de mosselen, want de mosselen bevatten in hun schelp reeds zout water.

Sofie zegt dat ze haar aardappelen eerst gaat “pocheren” in frietvet. Pocheren is echter een kooktechniek on dingen te garen in water of bouillon net onder het kookpunt. Vermits er geen vet wordt gebruikt, ga je dus geen extra calorieën toevoegen tijdens het garen, altijd goed voor zij die bewust kijken naar hun calorie consumptie.

Sofie drukt met haar vingers op de frieten om te voelen of ze gaar voorgebakken zijn… We raden dit ten sterkste af, tenzij u ook een ervaren kok bent die niet bang is van heet spul: dan is het wel de snelste manier van werken.

Nu we het toch over afslanken en gezondheid hebben: Sofie en Jeroen Meus in Dagelijkse Kost bakken in ossewit: beide nog jonge chefs hebben duidelijk geen problemen met hun cholesterol en maken bovendien graag mayonaise met flink wat eierdooiers.

Jeroen drukt erop de gesneden frieten niet te wassen omdat het zetmeel de frieten extra krokant maakt. Sofie zegt dan weer dat je al het zetmeel moet wegwassen, anders worden de frieten tijdens het afbakken te snel bruin zonder goed te garen en gaat bovendien je frietvet sneller “vuil” worden.

Identiek als Jeroen Meus in Dagelijkse Kost, gaat Sofie dus de frieten voorbakken op 140 graden. Jeroen gaat afbakken op 180 graden, Sofie zelfs op slechts 170 graden. Ik sluit met hier aan bij de lezers van Het Nieuwsblad en zweer bij de oude garde zoals Piet Huysentruyt om frieten te bakken: veel mooier van kleur en lekker krokante frieten bak je voor op 170 graden en bak je af op 190 graden.

Klassiek mosselen recept om mosselen te koken met boter, soepgroenten, lavas en witte wijn, geserveerd met frieten

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*