Worstenbroodjes maken

Lekker makkelijk recept om snel zelf worstenbroodjes te maken met bladerdeeg en pittig kalfsgehakt.Sofie gebruikt in plaats van varkensgehakt, het iets drogere kalfsgehakt: een goede keuze want je gaat aangestoofde ui bij in het gehakt mengen.

Het gehakt wordt pikant op smaak gebracht met peper, cayennepeper en tabasco. Voor de extra lekkere smaak snijd je een sjalotje uiterst fijn en laat aanstoven tot het net karameliseert alvorens onder het gehakt te mengen.
Moest je vergeten zijn om de oven voor te verwarmen, zet dan de broodjes toch in de oven en begin te bakken op 195 graden: er is immers geen gevaar dat het broodje zal inzakken.

Worstenbroodjes recept

Voor de broodjes:

Voor de worsten:

 • 300 gram gehakt van ‘t kalf
 • 1 biologisch ei
 • enkele druppels tabasco
 • een snuifje cayennepeper
 • een snuifje zout
 • peper van de molen
 • een 2tal opgehoopte eetlepels kruimels van geroosterd brood of chapelure
 • 1 eetlepel verse, fijngehakte tuinkruiden (peterselie en bieslook)
 • 1 sjalot of uitje
 • 1 klontje hoeveboter

Hoe snel zelf worstenbroodjes maken

Worstenbroodjes zelf maken met pikant gehakt en bladerdeeg

 1. Smelt een klontje hoeveboter in een Tefalpannetje op het vuur. Snijd de sjalot uiterst fijn en laat aanstoven in de pan, roer zo nu en dan om en haal van het vuur als de stukjes beginnen te karameliseren.
 2. Verwarm de oven voor op 195 graden.
 3. Begin ondertussen het gehakt klaar te maken: neem een grote kom en doe hierin het vlees, kruid met peper, zout, cayennepeper en tabasco, voeg het eitje toe, de chapelure en fijngesneden tuinkruiden. Meng door elkaar.
 4. Als de gebakken sjalot wat is afgekoeld, roer je het door het gehakt. Voeg, indien het gehakt te plakkerig is aan je handen, wat meer chapelure toe.
 5. Rol een vierkant vel bladerdeeg open en snijd in vierkantjes van ongeveer 10x10cm.
 6. Rol een vleesballetje van ongeveer 75 gram in je handen en rol het dan tot een worstje zo breed als je bladerdeeg vierkantjes en leg in het midden van een vierkant.
 7. Borstel wat losgeklopte eierdooier langs 1 rand van het vierkant, evenwijdig met je worst.
 8. Vouw de tegenoverliggende rand over de worst op de ingesmeerde rand: druk aan met de hand en daarna over de ganse rand met een vork. de 2 lagen in elkaar drukken.
 9. Met een uiterst scherp mesje trek je bovenaan in het deeg diagonale streepjes loodrecht op elkaar (een 3tal naar rechts en een 3tal naar links): zorg ervoor niet door het bladerdeeg te snijden.
 10. Leg een vel bakpapier op een bakplaat, leg de broodjes erop en bestrijk de bovenkant met de rest van de eierdooier.
 11. Zet de worstenbroodjes een 20 tal minuten in de oven (tot het bladerdeeg krokant gebakken en gerezen is) en laat wat afkoelen alvorens op te eten.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*