Chocolademousse Maken

Makkelijk en supperlekker recept om luchtige chocolademousse te maken met de juiste verhoudingen voor suiker en chocolade per eiwit.

Om proper te werken kuist Sofie de kom voor het eiwit in op te kloppen met wat azijn (Jeroen Meus gebruikt hiervoor citroensap) om eventueel vet uit de kom te verwijderen. Vermits we echter goed afwassen en naspoelen, sla ik deze stap gewoon over.

Voor stijfgeklopt eiwit gebruikt Sofie de vuistregel: 1 eetlepel suiker per eiwit. Klop het eiwit volledig stijf met een keukenrobot of mixer met kloppers op volle snelheid. Beweeg de mixer ook in alle richtingen, zodat elke deeltje eiwit opgeklopt raakt en de mousse achteraf niet doet verwateren.

Voor de chocomousse gebruikt Sofie de vuistregel: 20 gram melkchocolade per eiwit. Je kiest natuurlijk de chocolade die je zelf het lekkerst vind, zodat je mousse even lekker zal smaken.

Chocolade laat je smelten zonder te warm te laten worden. Sofie gebruikt een microgolf oven op lage kracht, zodat de kom niet opwarmt en je daarna het eiwit in de koude kom kan spatelen.

Klassiek wordt een kom in een warm waterbad gezet: gewoon 1 extra pot afwas en je moet het water laten opkoken.

Als je een ronde pan (type wokpannetje) met dikke bodem op een laag vuurtje zet, lukt het evenzeer onder voortdurend roeren. Zet het vuur uit als de chocolade half gesmolten is, de warmte van de pot zal de rest van de chocolade doen smelten. Koel de pan af in een pompbak met water en werk er het stijfgeklopt eiwit door.

Sofie lepelt graag het dessert met haar vriendinnen uit 1 grote, chique pot. Ikzelf verkies ieder zijn eigen glas, tenzij lekker romantisch met zijn 2 op Valentijn in een groot glas.

Chocolademousse recept

  • 200 ml eiwitten (van ongeveer 6 biologische eieren)
  • 6 eetlepels griessuiker
  • 120 gram melkchocolade
  • puur cacaopoeder

Hoe luchtige chocomousse maken

Makkelijk recept om chocolademousse te maken met eiwit, suiker en melkchocolade

  1. Klop het eiwit met de suiker uitermate stevig, volledig stijf, zodat je – zoals Piet Huysentruyt het altijd doet in SOS Piet – de kom met eiwit boven je hoofd kan omkeren.
  2. Smelt de chocolade in een ronde kom of ronde pan.
  3. Als de chocolade gesmolten is, voeg je de helft van het stijfgeklopt eiwit toe en spatel het met een pannenlikker doorheen de chocolade. Roer er dan voorzichtig de rest van het eiwit door: het zal een beetje vloeibaar zijn, maar de gesmolten chocolade zal terug opstijven in de ijskast en zo toch een vast dessert maken.
  4. Giet de chocolademousse in glaasjes, overstrooi met cacaopoeder en laat opstijven in de ijskast.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*